Tervetuloa matkalle ajassa 3500–2000 vuoden taakse Lapin Sammallahdenmäelle ja Kivikylään

Sivuilta löytyy tietoa ja tarinoita pronssikaudelta. Aineisto tarjoaa mielenkiintoista tietoa kaikille asiasta kiinnostuneille. Se on tarkoitettu etenkin peruskoulun ala-asteen historian opetuksen tueksi. Nämä sivut kertovat, millaista elämää ihmiset ovat viettäneet varhaismetallikaudella. Sivustolla käsitellään pronssikauden elämää kuudesta näkökulmasta: pronssikausi (johdanto), asuminen, elinkeino, ruoka ja astioiden valmistus, uskonto, metallit ja kauppa.

Jokainen osa-alue koostuu tarinasta, jossa käsitellään pronssikauden uskomusmaailmaa ja hautauksia, elinkeinoja, asumista jne. Tarinan kertojina ovat kuvitteelliset ihmiset, joiden suvut ovat haudanneet vainajansa Sammallahdenmäen röykkiöihin ja asuneet sen alarinteillä Kivikylässä. Tarinoiden pohjana on käytetty vuoden 2002–2004 tutkimuksia sekä pronssikautta käsittelevää kirjallisuutta.

Sivuilla voit selata myös sanastoa, johon kerätty termejä ja oudompien sanojen selityksiä. Sanasto on järjestetty aakkosten mukaan. Kysymyksiä-sivulta löytyy kysymyksiä ja pohdintatehtäviä jokaisesta aihekokonaisuudesta.

Piirrokset: Maria Tuomialho. Kuvat: Ulla Antola. Tekstit: Päivi Hakanpää.

Pronssikausi Sammallahdenmäellä on toteutettu Sammallahdenmäen maailmanperintökohteen kehittämishankkeessa, joka on saanut EU-rahoitusta.