Vierailu Sammallahdenmäellä

Sammallahdenmäki sijaitsee noin 20 km päässä Rauman keskustasta. Kohteelle johtaa hyvät opasteet kaikilta lähestymisteiltä. Paikoitusalueiden yhteydestä infopisteiltä löytyy tietoa kohteesta sekä esitteitä.

 

Sijainti ja saavutettavuus

Sammallahdenmäelle pääsy on vapaata. Kohteelle on hyvät opasteet VT 12:lta ja VT 8:lta sekä tieltä 2070. Kohteelle pääsee hyvin omalla autolla tai ryhmät linja-autolla. Molemmille paikoitusalueille pystyy ajamaan linja-autolla. Ryhmille suositellaan kulkemista niin, että heidät viedään toiseen päähän ja haetaan toisesta. Julkista liikennettä kohteelle ei tällä hetkellä kulje. Lähin linja-autopysäkki on Lapin keskustassa, josta matkaa kertyy vielä noin 4,5 km eteläiselle infopisteelle.

Rauman keskustasta pääsee Sammallahdenmäellä polkupyörällä suhteellisen kätevästi. Reittiehdotelma löytyy Rauman seudun ulkoilukartasta.

Mäeltä löytyy kaksi infopistettä paikoitusalueiden yhteydestä. Eteläisen infopisteen osoite on Savulaaksontie 181. Pohjoinen infopiste sijaitsee Sammallahdentien varrella, noin 500 m Eurajoentien (2070) ja Sammallahdentien risteyksestä.

Infopisteillä on esittelytaulut, joissa on tietoa Sammallahdenmäestä ja pronssikaudesta. Kohde-esitteitä on myös saatavilla. Infotaulut ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Molemmilta infopisteiltä löytyy ekokäymälät ja eteläisellä infopisteellä on myös esteetön ekokäymälä.

Mäellä kiertää noin 1,5 km pituinen opastettu polku, joka soveltuu hyvin omatoimiseen retkeilyyn. Polut on merkitty maastoon Hannunvaakuna -merkein. Reittien varrella ei ole toistaiseksi opastauluja.

Kuvassa puinen nuoliohjauskyltti kiinnitettynä männyn runkoon.

Kesäopas

Tule tutustumaan kiehtovaan UNESCO:n maailmanperintökohteeseen Rauman Lappiin kesäoppaan opastuksella. Opastus kestää noin 1-1,5 tuntia, kierroksen pituus on noin 2 km, reitti ei ole esteetön, maasto on paikoin vaikeakulkuista kivikkoista kalliota. Säänmukainen varustus.

Kesäopas on paikalla heinäkuussa päivittäin klo 11-17, päivystyspaikka on eteläinen infopiste, osoitteessa Savulaaksontie 181. Huomioithan, että opas pitää päivittäin 2 yleisöopastusta, jolloin hän ei ole päivystyspaikalla. Kaikille avoin yleisöopastus päivittäin klo 11 ja klo 15, lähtöpaikka eteläinen info-piste, vapaa pääsy.

Sammallahdenmäelle on talven aikana asennettu uudet kohde- ja reittiopasteet, joiden avulla myös omatoiminen vierailu kohteella on kesästä 2024 alkaen helppoa ja kohteesta saa tietoa myös reitin varrelta. Opasteet ovat kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti.

Pronssikausi eläväksi Sammallahdenmäellä

Paikallisen esihistorian elävöittämiseen keskittyvän perinneyhdistyksen, Keritys ry:n, elämysopastukset toteutetaan eteläisen P-paikan puolen aukiolla. Heimoiksi jaettuna isommankin ryhmän 2–4 tunnin mielekäs ohjelma on toteutettavissa. Toiminnalliset ohjelmat soveltuvat erityisesti koululaisryhmille. Tarjoilu ja tarinat muinaiseen malliin voidaan toteuttaa myös aikuisille.

 

Elämysopastuksen oppaita Sammallahdenmäellä pukeutuneena aikauden vaatetukseen.